Nisana Özel TAM %60 İndirim

Gün
Saat
Dakika
Saniye

SON 1 KİŞİ !

E-ticaret ürün sayfasında SEO çalışması nasıl yapılır?

Bir e-ticaret sitesi için google, yandex ve benzeri tüm arama motorlarındaki sıralaması dönüşüm oranları için oldukça önemlidir. E-ticaret sitesindeki ürün sayfalarının, arama motorunda üst sıralara çıkması maliyetsiz bir şekilde dönüşüm oranının artırılması anlamına gelir. Markanın güvenilir görünümüne de olumlu bir katkı sunan ürün sayfalarının arama motorunda yüksek sıralara taşınması için bazı SEO çalışmaları yapılması gerekir. Yazımızda SEO’nun e-ticaret sitelerine olan katkısından ve ürün sayfalarında nasıl uygulanması gerektiğinden bahsedeceğiz. Ürün sayfasında SEO çalışması nedir, nasıl uygulanabilir?

E-ticarette SEO nedir?

Arama motorlarında web siteleri arasındaki rekabet oldukça yüksek. Piyasada çok fazla oyuncu var ve durmadan devam eden bir bilgi akışı, değişen trendler ve güncellemeler mevcut. Ancak e-ticaret siteleri için rekabetin seviyesi çok daha yüksek. E-ticaret siteleri kendi markalarını bir şekilde öne çıkarmaya çalışırken bir yandan da çok büyük hacme sahip olan pazar yerleri ile rekabet etmek durumunda. Bu nedenle bir e-ticaret sitesi için SEO çalışmasında doğru hamleler hayati öneme sahiptir. 

E-ticarette SEO’nun önemini anlattığımız yazımız ve mobil SEO’nun detaylarına değindiğimiz yazılarımız ile sitenizi nasıl yapılandırmanız gerektiğini öğrenebilirsiniz.  Bu iki konunun ötesinde e-ticaret sitelerinde ürün sayfalarının mümkünse her birine SEO çalışması yapılması ve takip edilmesi gerekir. Peki, ürün sayfasında SEO nasıl yapılır?

Ürün sayfasında SEO uygulaması

Bir e-ticaret sitesinde kategoriler içerisinden açılan ürün sayfası, kullanıcıların ürün hakkında en fazla bilgi edineceği ve satın alma işlemine karar verecekleri noktadır. Bu nedenle ürün sayfasında kullanıcının kafasındaki sorulara cevap verecek her şeyin bulunması gerekir. Ürün listeleme yazımızda bu sayfada nelerin olması gerektiğine detaylıca değindik.

Ürün sayfalarının her birine SEO çalışması yapmak ve bunların bir excell dosyası ile takiplerini sağlamak, dönüşüm oranlarına olumlu bir yansıma yapacaktır. Şimdi teker teker ürün sayfasında SEO’nun nasıl uygulanabileceğine bakalım.

Anahtar kelimeler 

Ürün adı, ürün açıklaması ve meta açıklamalar da dahil olmak üzere, kullanıcıların ürünü aratırken kullandığı anahtar kelimelere ulaşmak ve doğru bir kombinasyon ile sunmak gerekir. 

Örneğin elinizdeki ürün bir lens kutusu ise, lens kutusu alma niyeti ile arama motoruna giden bir kişinin nasıl kelimeler kullandığını bulmak gerekir. Bu kelimelere Google Keyword Planner, Ubersuggest veya Ahrefs Keyword Tool gibi yardımcı araçlar ile erişilebilir. 

Anahtar kelimelerin “Kırılmaz”, “Desenli” ve “Hızlı Kargo” gibi detaylar olduğunu öğrendiğimizi varsayalım.  Ürünün adında özellikleri doğrultusunda; marka adı, kırılmaz özellikli olması, desenli olması ve hızlı kargo seçeneği sunulduğu gibi bir kombinasyonla isim konulmalıdır. 

Ürün açıklaması

Toptan alınan, xml ile satılan ya da belli marka ürünlerde ürün açıklamaları aynı bırakılır ancak bu çok doğru bir hamle değildir. Ürün açıklamalarında da anahtar kelimeler kullanılmalıdır ve özgün bir dille farklı metinler hazırlanmalıdır. 

Ürün açıklamaları yalnızca arama motorları için değil, müşteri memnuniyeti açısından da mühimdir. Kullanıcının en fazla ilgisini çeken özelliğin ilk maddede olması, yalın ve anlaşılır bir dil kullanılması gerekir. 

Meta açıklamalar 

Arama motorunda sıralanan ürün başlıklarının altında yer alan açıklamalar meta verilerdir. Meta veriler, kullanıcıları siteye çekmek için kullanılan reklam cümleleri gibi düşünülebilir. Anahtar kelimeler bu açıklamalarda da kullanılabilir ve sayfaya sığacak kadar bir metin girilmelidir. Meta açıklamaların SEO’ya olan etkisi hakkında bir takım tartışmalar vardır. Google’a etkisi olmadığını varsayarsak bile, müşteri çekmek için önemli oldukları açıktır. Bu nedenle meta açıklamaların özenle yazılması gerekir. 

Ancak meta verilerin tek işlevi bu değildir. Bir ürün araması yapıldığında, ürünün değerlendirmesi, fiyatı, stok durumu gibi bilgilerin yer alması google tarafından “zengin sonuçlar”  olarak algılanır. Zengin içeriğe sahip olan özenli bir sitenin arama sonuçlarında yükselme ihtimali artar. 

Zengin içerik eklemek için Schema.org ve JSON-LD gibi yardımcı araçlar kullanılabilir. 

UX ve site hızı 

UX (User Exprience) yani müşteri deneyimi, arama motorlarının en fazla önemsediği konular arasında geliyor. Ürün sayfasının hızının oranı da müşteri deneyiminde ilk başta gelir. Aynı zamanda sayfanın mobile uyumlu olması gerekir. Ürün görsellerinin yüksek kalitede ancak az yer kaplaması gibi detaylar ile site hızı artırılabilir. Mobil uyumluluk ve site hızı Google’ın ücretsiz araçları ile ölçümlenebilir.

URL düzenleme

Ürün sayfasında SEO çalışmalarındaki diğer düzenlenmesi gereken alan da URL’nin içeriğidir. URL içerikleri düzenlenmediği takdirde karmaşık rakam ve harfler içerir. Ancak bazı eklentilerle beraber:

site adı / kategori-adı / ürünün-adı

şeklinde olmalıdır. Bu nizam hem kullanıcılara güvenilir bir imaj sunacak hem de google algoritmasına ürün sayfasının ne ile ilgili olduğunu göstererek üst sıralara çıkmak için bir koşulu karşılayacaktır. 

Bu kitap seni e-ticaret markanı kurmanda yardımcı olacak.

Sıfırdan E-Ticaret Markanı Kur

KENDİ MARKANI YARAT

E-ticaret dünyasına adım atmak isteyen girişimcilere yönelik kapsamlı bir kaynaktır. Bu rehber, temel adımlardan ileri stratejilere kadar geniş bir yelpazede bilgi sunar.

Nasıl Başlayabilirim?

E-Ticarete başlamak istiyor ancak nereden başlayacağınız konusunda fikir sahibi değilseniz, telefon numaranızı bırakın sizi arayalım.

Aradığınızı bulamadınız mı ?