FOMO nedir ve neden bu kadar önemli? Psikolojik anlamda bir fırsatı kaçırma korkusuna FOMO (Fear Of Missing Out) deniyor. Bu psikolojik durum ticarette çok fazla kullanılıyor. İşletmenizin satışlarını yükseltmek için bu Fomo örneklerini kullanabilirsiniz.
Fomo nedir?
Psikolojik olarak çoğu insanın yaşadığı bu durumla zannettiğimizden daha fazla karşılaşıyoruz. Süper marketlerde, AVM’lerde, sosyal medyada karşımıza çıkan reklamlarda, online oyunlarda… Özellikle dijital alanda çok fazla kullanılan Fomo’nun satışları artırdığı bir gerçek.
Fomo nedir bilmeyen biri için tele satış reklamları ikna edici olabilir. Eskiden televizyonlardan yapılan bu satışlarda kısıtlı bir sürede ürün pazarlanıyordu. Zaman faktörü, alan kişi sayısının görünmesi, müşteri ile canlı yayında görüşme… Bunların hepsi izleyicinin “almazsam pişman olacağım” demesi için düzenleniyordu.
Ancak bu taktikler öyle gelişti ki Fomo nedir bilen biri bile fark etmeden ya da bilerek para harcayabiliyor. Yapılan araştırmalarda milenyumların da fırsatı kaçırma korkusu ile daha fazla alışveriş yaptığı gözlemlendi. Sadece yeni nesil değil, her yaştan insan Fomo taktiklerine yenik düşüyor.
Pazarlamada Fomo nasıl kullanılıyor?
Sosyal mecralar ve e-ticaret sitelerini biraz gözlemlerseniz Fomo taktiklerini tespit edebilirsiniz. Ancak gruplara ayıracak olursak; kısıtlı zaman, sosyal algı ve geçmiş fırsatlar olarak üçe ayırabiliriz.
Kısıtlı Zaman Taktiği
Fomo nedir bilen de bilmeyen de muhakkak bu taktik karşısında en az bir kez alışveriş yapmıştır. Trendyol, morhipo ve benzeri alışveriş uygulamalarındaki indirim günleri Fomo’da kısıtlı zaman taktiğinin en büyük örneği. Hatta Black Friday gibi senede bir gün düzenlenen dev indirimler de tam olarak bu psikolojiyi hedefliyor.
Bireysel fırsatlar sunun
Ancak kısıtlı zaman taktiği sadece bununla kalmıyor. Bireysel pazarlama tekniklerinde de Fomo kullanılıyor. E-ticaret sitenize giren bir kullanıcının karşısına “Size özel 20 saat geçerli indirim kuponu” kodu paylaşabilirsiniz. Bu kişinin kendisini şanslı hissetmesine neden olacak. Ve hiç aklında yokken alışveriş yapma niyeti ile sitenizi gezmeye başlayacak. Sonuçta da işletmeniz kâr edecek.
Sosyal Algıyı kullanın
Kalabalığı kullanmak her zaman satışı yükseltecektir. İnsanlar daha önce tercih edilmemiş bir şeye yönelmekten çekineceklerdir. Bunun pek çok nedeni var, özellikle güven duygusu ön plana çıkıyor. Diğer yandan “Herkes alıyor, ben bir şey mi kaçırıyorum?” hissine neden oluyor.
Sosyal algı yaratmak için sitede yer alan ürünü kaç kişinin incelediğine dair bir sayaç koyabilirsiniz. Depoda bulunan miktarı vermek de başka bir seçenek.
Tanınmış kişi etkisi
Bazı sitelere girdiğinizde daha öncesinde ürünü deneyimlemiş kişilerin mesajları ile karşılaşırsınız. Burada da hem sosyal algı hem de ürünün artı yönlerine dikkat çekmek satışı bir adım daha yaklaştıracaktır. Influencerlar ya da güvenilir kişileri kullanarak reklam yapma taktiği de Fomonun bir parçası. Hatta son zamanlarda instagramda kısıtlı süre vererek influencerlar ile reklam veren firmaların sayısı da az değil. Influencer pazarlamanın ne olduğunu buradan inceleyebilirsiniz.
Geçmiş Fırsatları gösterin
Bu tekniği pek çok satış sitesinde görebilirsiniz. Normal şartlarda satılan ürünlerin görsellerinin kaldırılması gerekiyor. Ancak işletmeler özellikle tükendiklerini göstererek kendilerinin tercih edildiğini müşterilere kanıtlamak istiyorlar.
Geçmiş fırsatların altını çizerek göstermek kişiler üzerinde bir satın alma isteği doğuruyor. Hatta indirimlerin tekrar geleceğine dair bir not düşmek de devamlı müşteri edinmenin önünü açabilir.
Fomo kullanarak satışlarımı artırabilir miyim?
Doğru bir teknik kullanarak müşterileri kendinize çekebilirsiniz. Pek çok mağazada bulunan bir ürünü insanlara neden sizden almaları gerektiğini gösterebilirseniz er geç müşterileriniz çoğalacaktır. Ancak iyi reklam kötü firmayı batırır. Yani Fomo’yu kullanarak yanlış bilgi ve kötü bir satış deneyimi sunarsanız, bundan er ya da geç pek çok kişinin haberi olacaktır.