Girişimcilere EKVA Desteği

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Acele Et !

E ihracat nedir? E ihracat fırsatı

E ihracat nedir sorusu son zamanlarda döviz kurunun dalgalanması ile sorulmaya başladı. E ihracat en kısa tanımı ile ihracatın elektronik ortamda gerçekleşmesine deniyor. Normal ihracata göre çok daha fazla olanak ve kolaylık sağlayan e ihracat, döviz kazanmanın en karlı yollarından biridir. Türkiye şartlarında e ihracatın kazançlı yanları neler?

E ihracat nedir? E ihracat fırsatları nelerdir?

Türkiye ihracat yapmak için iyi bir konumda. Bugün Çin ile rekabet edilemez gibi görülse bile, Türkiye’de kaliteli ürünü üretmek az bir maliyet gerektirir. Çin’e oranla daha kaliteli ürünler üretmek çok daha farklı bir hedef kitleye hitap etmek anlamına geliyor, bu da aslında Çin ile rekabet etmeyi gerektirmiyor. Diğer yandan Türkiye konumu itibari ile Rusya, Doğu ülkeleri, Orta Doğu, Avrupa ve Afrika’nın ortasında bulunuyor. Bu nedenle uçuşlar için kargo gönderimi diğer ülkelere göre kat be kat ucuzdur ve görece daha hızlıdır. Girişimcilerin ve ticaretle uğraşanların mutlaka e ihracata yönelmesinin en büyük nedenleri de budur.

Hiç ihracat veya ticaret yapmamış bir kişinin e ihracat yapmaya başlaması mümkün mü? E ihracat, kolay yoldan döviz kazancı gibi görülse de aslında çok uzun süreç alan ve uzun vadede birtakım yatırımlar gerektiren bir alandır. Bu yatırım ise yalızca maddiyat ile sınırlı değil. Zaman, tecrübe ve network isteyen e ihracat alanında kar etmeye kısa vadede başlamayı beklememek gerekiyor.

E ihracatta başarıyı yakalamak için deneyim, vakit ve network gerekecektir.

E ihracat nasıl yapılır?

Daha öncesinde e ticaret ile uğraşmayan biri için e ihracat zorlayıcı gelebilir. E ihracata başlarken, köklü bir araştırma yapmak zorunludur. Çünkü pazaryeri ve hedef kitlenin kültürü tamamen farklı ve uzakta olduğu için en doğru ürünü en uygun kutulama ile taşımak gerekecektir. İlk adımda girişimci “neyi kime satacağının” cevabını aramalıdır.

Ürün nasıl olmalı?

Girişimcinin hazırda bir ürünü varsa bu ürünün yurt dışına çıkarken geçireceği evreleri hesaba katmak gerekecektir. Ürün çok ağırsa ve kargoda zarar görebilecek bir ürünse maliyet de buna oranla artacaktır. Ayrıca gönderim yapılacak olan ülkede ürünün lisanslı olması gerekir mi gerekmez mi bunun da araştırması mutlaka yapılmalıdır.

Hazırda ürünü olmayan girişimcilerin de mutlaka değerli ancak hafif ve küçük ürünlere yönelmeleri gerekiyor. Bu ürünü bulmak kolay olmayabilir. Ancak ufak bir pazar araştırması ile denemeler yapılarak en doğru ürüne ulaşılabilir.

Hangi ülke tercih edilmeli?

Hangi ülkeye ihracat yapılacağının kararı, ürüne bağlı olarak değişir. Ülkelerin KDV ve gümrük vergisi şartları iyi araştırılmalıdır. Örneğin Avrupa Birliği ülkelerine yapılan ihracatta 150 Euro’ya kadar gümrük vergisi alınmıyor. Ancak Avrupa, ihracat tutarı ne kadar olursa olsun gümrükleme ücreti ve KDV alıyor. ABD’ye yapılacak olan ihracatta 300 kilogram ve 15 bin Euro’yu geçmeyen ürünler mikro ihracat kapsamına giriyor. 800 Dolar’a kadar olan ihracatta ise gümrük vergisi alınmıyor.

Müşteri nasıl bulunur?

E ihracat nedir sorusunun yanında en fazla sorulan diğer soru müşterinin nasıl bulunacağı. Müşteri bulmak için akla gelen ilk yöntem yurt dışında düzenlenen fuarlar. Hatta bazı şartları karşılayanlara devlet pazar araştırması için ödenek bile sağlıyor. Ancak fuarlar koronavirüs nedeniyle ulaşımı kısıtlı bir hale geldi.

Müşteri bulmak ve Pazar araştırması yapmak için diğer bir seçenek de, ihracat yapılacak olan ülkedeki Türkiye ticaret ataşesine erişmektir. Ticaret ataşesinin iletişim bilgilerine T.C. Ticaret Bakanlığı’ndan erişilebilir.

İhracat yapacağınız ülkeden bazı danışmanlık firmaları ile çalışarak da müşteri bulak mümkün. Bu firmalar müşteri listesi yanında ülkeye özgür vergi ihracat kanunları hakkında da bilgiler sunacaktır.

E ihracatta ise yapılabilecek en mantıklı müşteri bulma yöntemi, yine internet üzerinden reklam çalışması yapmaktır. Hedef kitlenize yönelik sosyal medya reklam çalışmaları yapmak mağazanıza organik trafik çekmenizi sağlayacaktır. Ama bu noktada öncelikli olarak e ihracatta hangi kanalın kullanılacağı önem kazanıyor.

E ihracatta müşteriye ulaşmak için farklı yollar izlemek gerekiyor.

E ihracat hangi kanal üzerinden yapılabilir?

E ihracatta en kolay yöntem, sosyal medya üzerinden satışa başlamak olacaktır. Pinterest, Instagram ya da Facebook gibi kanallardan belli bir hacimde satış yapılabilir. Bunun yanında Etsy, Amazon, Shopify ve Aliexpress kanallarında da mağaza açılabilir. E ihracatta ülkenin dilini bilmeye pek gerek olmasa da, yalnızca translate kullanmak orta ve uzun vadede zorluk çıkaracaktır. Bu nedenle dili de en azından başlangıç seviyesinde öğrenmek gerekecektir.

E ihracat yaparken bir e-ticaret sitesi kurmak da bir seçenektir. E ticaret sitesi kurmak uzun vadede e ihracat için çok daha karlı olacaktır. E ihracat sitesinin kurulumunda dikkat edilmesi gereken pek çok şey vardır. Sitenin İngilizce ve ihracat yapılacak ülkenin diline çevrilme seçeneğinin olması, farklı döviz kurlarından ödeme seçeneği ve ülke para biriminin değiştirilerek görüntülenebilmesi kritik öneme sahiptir. E-ticaret sitesi kurulumu bir maliyete ve zamana ihtiyaç duyar. Ancak sonuçları iyi olacaktır. E-ticaret sitesini ülkenin arama motorlarında üst sıralara çıkarabilmek büyük bir trafik gelmesini sağlayacaktır.

E ihracata adım atan girişimcinin en azından bir şahıs şirketi açması gerekiyor. Şirket olmadan pazar yerlerinde satış yapmak ya da e ticaret web sitesi kurulamaz. Ayrıca Ticaret Bakanlığı ve çeşitli devlet desteklerinden faydalanmak için de şirket kurmak gerekecektir.

E ihracat, uzun vadede çokça kar getirecek bir ticaret yoludur. Doğru koşullarla yapıldığında başarılı olma ihtimali yüksektir. Sermayesiz E Ticaret Projesi’nde dünyanın en çok alışveriş yapılan e ticaret siteleri Amazon, Aliexpress ve Etsy’de nasıl satış yapılabileceğine yönelik eğitimler sağlanıyor. E ticaret ve e ihracata sağlam bir adım atmak istiyorsanız bizimle iletişime geçin.

Nasıl Başlayabilirim?

E-Ticarete başlamak istiyor ancak nereden başlayacağınız konusunda fikir sahibi değilseniz, telefon numaranızı bırakın sizi arayalım.

Aradığınızı bulamadınız mı ?