Bayrama Özel TAM %60 İndirim

Gün
Saat
Dakika
Saniye

SON 2 KİŞİ !

Mikro İhracat: Yurt Dışından Döviz Kazanmanın Kolay Yolu

Mikro ihracat, yurt dışına ürün satarak döviz kazanmayı hayal eden herkes için kolaylık sağlayan bir alan. Vergi ve daha pek çok işlemi ortadan kaldıran mikro ihracat, devlet tarafından da destekleniyor. Peki, nedir bu mikro ihracat, nasıl yapılır ve kimler yapabilir?

Mikro İhracat nedir?

Özellikle koronavirüs salgınından sonra internet üzerinden alışveriş yapanların sayısı hızlı bir şekilde büyüdü. Bu durum, e-ticaret pazarının belki de on senede yapacağı ilerlemeyi çok kısa sürede büyüttü. Global pazarlama bu nedenle büyük bir fırsat haline gelirken, şirketler ve küçük çaplı girişimciler de yurt dışına nasıl kolay yoldan ürün satabilirim sorusunu araştırmaya başladı. İhracata ilk kez adım atacak olanlar için ise en kolay yol, mikro ihracattan geçiyor.

Mikro ihracat, belli bir ağırlık ve ücret sınırını aşmayan ürünlerin yurt dışına gönderimini ifade eder. Bu ihracat tanımı sayesinde hem paradan hem de zamandan tasarruf etmek mümkün. Mikro ihracat, küçük ve orta ölçekli KOBİ’ler tarafından çok fazla tercih ediliyor.

Normal şartlar altında yurt dışına ürün satan firmaların İhracatçılar Birliğine kayıt yaptırması, noterden tasdikli vekaletname alması, gümrük müşavirliğine hizmet bedeli ve çıkış ambar ücretini ödemesi gibi pek çok prosedür ve masrafa girmek durumunda. Ancak mikro ihracat yapan firmaların uğraşacakları işler ve yapacağı masraf çok daha azdır. Mikro ihracatın sağladığı kolaylıklara göz atalım.

Mikro İhracatın sunduğu faydalar

Mikro ihracat gerçekleştirirken pek çok kolaylıktan faydalanmak mümkündür. Üç yüz kilogram ile beş bin ABD doları ve karşılığı TL ile dövizi aşmayacak olan ihracatta mikro ihracattan faydalanılabilir. İhracat işlemlerinde gereken pek çok işlem ve masraf, mikro ihracatta yoktur. Bakıldığında;

  • Aracı bir gümrük firmasına ihtiyaç duyulmaz.
  • Yapılan KDV ödemeleri iade alınabilir. İade için Elektronik Ticaret Gümrük Belgesi* ile Maliye’ye başvurmak gerekecektir.
  • İhracatçı Birliği kaydı yaptırma zorunluluğu bulunmuyor. Noterden tasdikli bir vekâletnameye de ihtiyaç yok.
  • Çıkışta yansıyan ambar ücreti mikro ihracat işlemlerinde geçerli değil, gümrük müşavirliği hizmet bedeli de ödenmiyor.
  • E-ticaret ortamında yapılan işlemler olduğu için hafta sonu da kargo gönderilebiliyor.
  • İnternet işlemleri belgeleme işlemleri gerektirmiyor ve zamandan büyük tasarruf sağlıyor.
  • Devlet desteklerinden faydalanılabilir. Ücret isteyen pazar sağlayıcılarına ödenen ücretler, T.C. Ekonomi Bakanlığının e-ticaret devlet destekli programı kapsamında iade alınabiliyor.
Mikro İhracat yurt dışına açılmak için zaman ve masraftan tasarruf sağlıyor.

Adım adım mikro ihracat

  1. Mikro ihracatta fatura muhakkak gerekiyor. Göndereceğiniz İngilizce ve Türkçe faturalar için de tabi ki bir şirket gerekecek. Ancak hızlıca açabileceğiniz bir şahıs şirketi ile de mikro ihracat yapabilirsiniz.
  2. Maliyeye vergi bildirimi yapılması kanunen zorunludur. Bu bildirim yapılmazsa ve mikro ihracat tespit edilirse, kanuni yaptırımlar uygulanır.
  3. Firma, mikro ihracat yapmadan önce gümrük sisteminde “ihracatçı” kaydını yaptırmalıdır. Bu işlem e-devlet üzerinden hızlıca halledilebilir.
  4. Mikro ihracatta Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı gerekecektir. Bu belgeyi mikro ihracatı gerçekleştiren kargo firmaları düzenler.
  5. Mikro ihracatta fatura zorunludur ve faturalarda tam unvan, adres bilgisi ve daha pek çok detayın girilmesi zorunludur. Faturalardaki detaylar bazı firmaları zora sokabiliyor. Çünkü hediye niteliğinde alınan ürünlere müşteriler fatura gitmesini istemiyor ancak faturayı ürünle birlikte göndermek bir zorunluluk.
  6. Mikro ihracat kargo firmasının istediği diğer belgelerin (Dolaylı temsil belgesi, faturalar, vb.) de eksik olmaması gerekiyor.

Mikro İhracat ile hangi ürünleri gönderemem?

Mikro ihracat ile gönderilebilecek ürünlerinde de bir kısıt vardır. Normal şartlarda ihracatı yasak olan çeşitli fideler ve ağaçlar, av hayvanları ve bunlardan üretilen konfeksiyon, tütün ve Hint keneviri gibi bitkiler, odun ve çeşitli ağaçlardan elde edilen kereste benzeri ürünler, bazı çiçek soğanları, zeytin ve incirin tescilsiz ve Milli Çeşit Listesi’nde yer almayan ve sertifikalandırılmamış olanlarının ihracatı yasaktır. Bu yasaklı ürünlerin yanında kapsam dışı ürünleri de iyi incelemek gerekiyor.

İhracat kapsamı dışında kalan ürünlere bakıldığında; gönderiminden sonra geri dönecek olan ürünler, denetim gerektiren birtakım ilaçlar veya kimyasal ürünler, hediye ve bedelsiz numune ürünleri ile beraber sergiye, fuara ya da tamire giden ürünler de mikro ihracat kapsamına girmiyor.

Bu kitap seni e-ticaret markanı kurmanda yardımcı olacak.

Sıfırdan E-Ticaret Markanı Kur

KENDİ MARKANI YARAT

E-ticaret dünyasına adım atmak isteyen girişimcilere yönelik kapsamlı bir kaynaktır. Bu rehber, temel adımlardan ileri stratejilere kadar geniş bir yelpazede bilgi sunar.

Nasıl Başlayabilirim?

E-Ticarete başlamak istiyor ancak nereden başlayacağınız konusunda fikir sahibi değilseniz, telefon numaranızı bırakın sizi arayalım.

Aradığınızı bulamadınız mı ?