Girişimcilere EKVA Desteği

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Acele Et !

Şirket kurmadan e ticaret yapılabilir mi?

E ticaret hacmi her yıl büyüyor ve büyümeye de devam edecek gibi görünüyor. Modern insanın ihtiyaçlarının globalleşmesi, daha hızlı, daha farklı, daha uygun olanına ulaşmak istemesi bu alandaki rekabeti güçlendiriyor. İş hacminin bu kadar geniş olması da bir yandan ek gelir elde etmek isteyenler için ya da tam olarak e-ticarete atılmak isteyenler için cazip geliyor. Ancak e-ticaret, ticaretten çok da farklı değil. E ticareti ek gelir olarak yapmak isteyenler bu nedenle vergiden muaf olarak muhasebe masrafından da kaçınmak istiyorlar. Peki, şirket kurmadan e ticaret yapmak mümkün mü?

Vergi yükümlülüğü ve ek gelir olarak e ticaret

E ticarette kendi e-ticaret sitenizi de kursanız, pazar yerlerinde ya da sosyal medyada da olsanız satış yaparken sistem sizi en azından bir şahıs şirketi açmaya itecektir. Bu hem muhasebe masrafı hem de kazançtan vergi kesintisi anlamına geliyor. Ek gelir olarak e-ticaret yapmak isteyenler için bir yasa çıkarıldı.
Evden sanayi makinası kullanılmadan kendi ürünlerini üreterek yalnızca elektronik ortamdan satış yapmak isteyenler, vergi muafiyet belgelerini alabiliyorlar. Vergi muafiyet belgesi ile şirket açma zorunluluğu olmadan e-ticaret yaplabiliyor. Peki, bu belgeyi alma şartları nelerdir?

Yasa maddeleri ve koşullar

Gelir Vergisi Kanunu’nda esnaf muaflığını düzenleyen dokuzuncu maddenin ilk fıkrasına eklenen 10 numaralı bentte belirtilene göre, iş yeri ve sanayi tipi aracılar olmaksızın evde üretilen emtiaların yalnızca elektronik ortamdan satışında vergi muafiyeti mümkün.

Şartları neler?

Söz konusu vergi muafiyet belgesini alabilmek için kanunda bazı maddeler bulunuyor. Genel olarak bakıldığında vergi muafiyeti gibi görünse de, yapılan başvuruda elde edilen gelirden yüzde 2 ila 4’lük bir kesinti yapılıyor. Ancak normal şartlara bakıldığında bu oranın oldukça makul olduğu söylenebilir. Diğer yandan elde edilecek gelirin de belirli bir sınırı bulunuyor.

  • Buna göre güncel olarak; yani 2022 senesi için 320.000 TL’yi geçmeyen kazançlarda belgeyi temin eden kişi, vergi mükellefi olmaksızın satış yapabilecek. Aynı oran 2021 yılı için 240 bin, 2020 yılı için ise 220 bin TL olarak belirlenmişti.
  • Vergi muafiyet belgesini edinmek için başka şartlar da bulunuyor. Maddeler halinde sıralayacak olursak;
  • İş sahibi olan kişinin üreteceği ürünün sanayi tipi ya da seri üretim yapan makina ya da aletleri kullanmaması gerekiyor. Yani, fabrika tipi bir üretim gerektiren kazançlarda vergiden muaf olunamıyor. Ancak ev tipi dikiş nakış makineleri, ütü ya da mutfak robotu gibi ev gereçlerinin kullanılarak üretim yapılmasında herhangi bir sakınca yoktur.
  • Üretilecek olan ürünün iş yeri açılmaksızın satılması gerekiyor. Kanunda, dışarıdan işçi çalıştırmamak koşulu da bulunuyor. Ancak kanunda bir yandan işçi çalıştırılması halinde daha az kesinti yapılacağı bildiriliyor.
  • Pazar takibi olmadan, vergi mükellefi olanların düzenlediği kermes, festival ve panayırlarda satış yapılmaması kanunen belirtiliyor.
  • Gerçek usulde ticari, zirai ay da mesleki kazanç nedeniyle gelir vergisine tabi olanlar bu haktan yararlanamıyorlar.
  • Elde edilecek olan kazançların, gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerine bağlı olacak şekilde yapılmaması da kanunun belirttiği diğer bir madde.

Vergi Muafiyet Belgesi nasıl alınır?

Vergi muafiyet belgesini edinerek işe koyulmak için üç adım gerekiyor. İlk adımda internet üzerinden başvuruda bulunmak gerekiyor. İkinci adımda belgeyi edinmek için vergi dairesine gitmek ve son adımda da bankaya giderek ticari hesap açtırarak süreç tamamlanacaktır.
İlk adımda başvuruları iki farklı internet kanalından yapmak mümkün. Dilerseniz Gelir Dairesi Başkanlığının web sitesi dilerseniz de Gelir Dairesi Başkanlığının İnteraktif Vergi Dairesi web sitesi üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.

gib.gov.tr ile yapılacak olan başvuru işleminde,

Siteye girildikten sonra en alt kısımda yer alan “Yardım ve Kaynaklar” başlığının altında yer alan “Dilekçematik” kısmına tıklanır.
Açılan sayfada “Esnaf Vergi Muafiyeti Belgesi Alma Dilekçesi”ne tıklanır. Açılan belge doldurulup çıktısı alınır ve vergi dairesine götürülür. Vergi dairesine giderken üretim alanının birkaç fotoğrafı ve ürün numuneleri de götürülmelidir.

ivd.gib.gov.tr üzerinden gerçekleştirilecek olan işlemlerde;

Sisteme giriş yapılır,
İşlem başlat kısmı üzerinden mükellefiyet işlemlerine gelinir,
Esnaf Vergi Muafiyeti Belgesi Talep Dilekçesi‘ne tıklanır.
Burada yer alan forumda gerekli alanlar doldurulur. İşaretlemeler yapılırken ürünün yalnızca e-ticaret üzerinden satılacağı ve herhangi başka bir araç kullanılmayacağı göz önünde bulundurulmalıdır.
Kaydet kısmına gelindiğinde, ekstra bir belge eklenip eklenmeyeceği sorulacaktır. Bu kısımda “İlerle” seçeneği ile herhangi bir belge yüklenmeden Vergi Muafiyet başvurusu için son adıma geçilir.
Son olarak “Kaydet” seçeneğine tıklanır.

Bu adımdan sonra adresinizi bir Mali Müşavir ziyaret edecektir. Ancak Mali Müşavirin geleceği tarih oldukça geç olabilir. Beklememek için bağlı bulunulan vergi dairesine üretim alanının bir fotoğrafı ve ürünlerden birkaç numune ile gitmek gerekir.

Belgeyi aldıktan sonra ne yapılacak?

Vergi muafiyet belgesi edinildikten sonra herhangi bir bankaya giderek ticari hesap açtırmak gerekecektir. Bu belge ile birlikte açılan ticari hesap, yapılacak olan satış işlerinde kullanılmalıdır.
Başvuru esnasında çalışan başka bir işçi varsa bu belirtilmelidir. Çünkü yapılacak olan kesintiler işçi çalıştırılıyorsa yüzde 2, çalıştırılmıyorsa yüzde 4 olarak kesinti yapılacaktır. Bu kesintiler de doğrudan Maliye Bakanlığına aktarılmaktadır.
Kanunen birden fazla ticari banka hesabı açılabilir. Ancak hesapların karışmaması adına tek hesap kullanmak daha iyi bir seçenek olabilir. Bunun yanında farklı herhangi bir işlem için ticari hesap kullanılmamalıdır. Hesaptan yapılan kesintiler geri alınamayacaktır.

Başka seçenek mümkün mü?

E-ticaret yapmak isteyenler için bu yasa oldukça iyi bir alan açmış olsa bile hem kendi ürününü satanlar için hem de üretim yapmadan işe başlamak isteyenler için birkaç engel bulunuyor.
Yasadan faydalanarak satış yapmak isteyenler için en iyi seçenek, Instagram gibi uygulamalar üzerinden satış yapmaktır. Müşterilere EFT/Havale gibi ödeme seçeneklerinin yanında bazı farklı ödeme altyapıları da kullanılabilir.
Bir e-ticaret sitesi açarak pay U ya da iyzico gibi alternatif ödeme seçeneklerini entegre ederek de satış yapmak mümkün.
Kendi ürünü olmayanlar için ise GittiGidiyor üzerinden satış yapılabilir. Ancak bu yol için tedarikçilerle anlaşma sağlanması gerekir ve yasal olarak dikkat edilmesi gereken unsurları bulunmaktadır.

Sermayesiz E-ticaret Projesi

Şirket kurmadan e ticaret için yapılabilecek olan diğer bir e-ticaret modeli de Sermayesiz E-ticaret Projesi. EKVA Group‘un sunduğu proje kapsamında projeye dahil olan girişimciye bir e-ticaret sitesi sağlanmaktadır. Site içeriğinde anlaşmalı tedarikçilerin ürünleri bulunuyor. Girişimci adayları ister ürün havuzundaki tüm ürünlere, isterse de yalnızca belli kategoriden olan ürünleri sitesine taşıyabiliyor. Süreçte girişimci, kendi sitesi üzerinden yaptığı satışlarda ürüne, depoya veya kargoya para ödemiyor ve vergiden muaf olduğu için herhangi bir şirket açmasına gerek kalmıyor. Diğer yandan e-ticareti 360 derece öğrenebileceği eğitimlerle markasını oluşturarak e-ticareti deneyimleyebiliyor. Sermayesiz e-ticaret projesi hakkında detaylı bilgi edinmek için buraya tıklayın.

Nasıl Başlayabilirim?

E-Ticarete başlamak istiyor ancak nereden başlayacağınız konusunda fikir sahibi değilseniz, telefon numaranızı bırakın sizi arayalım.

Aradığınızı bulamadınız mı ?