Girişimcilere EKVA Desteği

Gün
Saat
Dakika
Saniye

Acele Et !

Örnekleri ile Stealth Marketing

Gizli pazarlama ya da yaygın ismi ile stealth marketing, bir ürünün gizliden reklamına yapılmasına verilen isimdir. Bu strateji ile amaçlanan temel unsur, hedef kitlenin ürün hakkında meraklanması ve ağızdan ağıza yayılmasını sağlamaktır. Ucuz ve oldukça etkili bir yöntem olan stealth marketing, pek çok firma tarafından daha ucuz bir pazarlama tekniği olarak kullanılmaktadır.

Stealth marketing nerelerde karşımıza çıkar?

Stealth marketing karşımıza en çok viral reklamlar ve ürün yerleştirmelerde çıkar. Influencer marketing’in de işin içine girmesi ile oldukça yaygınlık kazanan bu pazarlama tekniği, gerilla pazarlama geleneğindendir. Gizli pazarlama yaparken dikkat edilecek olan en büyük unsur, satış değil ürün tanıtımıdır.

Gizli pazarlama özellikle televizyon dizilerinde kendini göstermektedir. Yeni çıkan bir fırının tanıtımı, araba, saat, telefon gibi pek çok ürünün logosunun yanında kullanım özelliklerine bile değinen ürün yerleştirme örneklerine yaygın olarak rastlanmaktadır. Asıl amaç, izleyicinin aklına bir fikir bırakmak ve ürün hakkında merakını cezbetmektir. Son zamanlarda en fazla konuşulan örnek, Game of Thrones dizisinde yer alan starbuks bardağı oldu. Sinema filmlerinde de yer alan viral reklamların en etkili örneklerinden biri, Yeni Hayat filminde yer alan FedEx yerleştirmesi sayılabilir.

Sosyal medyanın da gizli pazarlama üzerindeki etkisi yadsınamaz. Özellikle videoların çok fazla tüketildiği sosyal medyada bir dönem popüler olan slime ve stres çarkı videolar, e-ticaret yapan pek çok satıcının kara geçmesine yardımcı olmuştur. Bu tarz ürünlerin videolar ve influencerlar ile desteklenmesi, çok daha az bir reklam maliyeti oluşturarak yok satılmıştır.

Stealth marketing nasıl yapılır?

Gizli pazarlama da bir nevi reklamdır ve çağımızda reklamlar çoğunlukla olumsuz karşılanabiliyor. Bu nedenden dolayı oldukça yaratıcı ve samimi bir reklam çalışması için çok fazla veri toplamak gerekiyor.

Hedef kitle kim?

Hedef kitlenin kim olduğunu belirlemek ve marka kimliği ile bağdaştığı noktayı ortaya koyabilmek işin başlangıç sırrı. Hedef kitlenin kim olduğunu, en fazla nerelerde aktif olduğu, nelerden hoşlandığı ve bu ürüne ne anlamda ihtiyaç duyabileceği saptanmalı. Markanın ise kendisinin parasını almayı amaçlamadığı aksine bir ihtiyacına karşılık verdiği algısını oluşturması gerekiyor. Gizli pazarlamada hatalı bir hedef kitle verisi, stratejinin geri tepmesine neden olabilir.

Hedef kitlenin kim olduğunun yanında kimleri kanaat önderi olarak gördüğü de önemlidir. Örneğin Z kuşağına hitap edecek olan bir influencer’ın gençlerin tanımadığı biri olması stratejiyi yanlış oluşturmak anlamına gelecektir. Aynı şekilde bu gençlerin yaşam tarzını yansıtacak bir viral video ya da film/dizi karakterinin seçilmesi gerekir.

Pazarda neler oluyor?

Rekabet ve pazarın durumu da gizli pazarlama için önemli unsurlardan biridir. Gizli pazarlama yaparken, ürünün piyasadaki konumu, ihtiyacı ne ölçüde karşılayabildiği ve fiyatı gibi durumlar gözetilmelidir. Yeni bir ürün bile piyasaya sürülse, ürünün karşıladığı ihtiyacın karşılandığı başka ürünler mevcut olabilir. Rakipler zaten bu ürünlerin satıcıları olacaktır.

Yasalara uygun mu?

Alkol ve tütün ürünlerinin tanıtımının yasak olmasının yanında ürün yerleştirme gibi reklamların bazı durumlarda da belirtilmesi gerekir. İşin kanuni boyutunu hesaba katarak hareket etmek daha iyi olacaktır.

Nasıl Başlayabilirim?

E-Ticarete başlamak istiyor ancak nereden başlayacağınız konusunda fikir sahibi değilseniz, telefon numaranızı bırakın sizi arayalım.

Aradığınızı bulamadınız mı ?