Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından yapılan yeni bir analize göre, yapay zeka tüm işlerin yaklaşık yüzde 40’ını etkileyecek. IMF Genel Müdürü Kristalina Georgieva, çoğu senaryoda yapay zekanın genel eşitsizliği daha da kötüleştirebileceğini belirterek, politika yapıcıların teknolojinin sosyal gerilimleri daha da körüklemesini önlemek için rahatsız edici eğilimi ele almaları gerektiğini vurguladı.
Gelişmiş ekonomilerde ise işlerin yaklaşık yüzde 60’ının yapay zekadan etkilenebileceği belirtildi. Bu örneklerin yarısında çalışanların, üretkenliklerini artıracak olan yapay zekanın entegrasyonundan faydalanmayı bekleyebileceğinin altı çizildi.
Diğer durumlarda yapay zekanın, şu anda insanlar tarafından yürütülen temel görevleri yerine getirme becerisine sahip olacağı vurgulanıyor. Bu durum, işgücüne olan talebi azaltarak ücretleri etkileyecek ve hatta işleri ortadan kaldırabilecek. Bu arada IMF, yapay zeka teknolojisinin düşük gelirli ülkelerdeki işlerin sadece yüzde 26’sını etkileyeceğini öngörüyor.
Georgieva, bu ülkelerin birçoğunun yapay zekanın faydalarından yararlanacak altyapıya ya da kalifiye iş gücüne sahip olmadığını belirtti. Bu durumun, teknolojinin zaman içinde uluslar arasındaki eşitsizliği daha da kötüleştirebileceği riskini artırdığını söyledi. Georgieva, “Ülkelerin kapsamlı sosyal güvenlik ağları oluşturmaları ve savunmasız çalışanlar için yeniden eğitim programları sunmaları çok önemli. Bunu yaparak, yapay zeka geçişini daha kapsayıcı hale getirebilir, geçim kaynaklarını koruyabilir ve eşitsizliği azaltabiliriz.” dedi.