Pazarlama alanında basit gibi görünen ancak detaylı bir çalışma isteyen call to action nedir? Türkçesi ile “harekete geçirme çağrısı” e-ticarette neden önemli ve nasıl kullanılabilir? Yazımızda bu soruların cevaplarını paylaşacağız.
Call to action nedir?
Reklam metinlerinde harekete geçirici, emir kipi ile hazırlanmış cümleler kullanılır. “Hemen bizi ara!”, “Bilgilerini yaz”, “Tükenmeden al!” gibi coşkulu ve eyleme çağıran bu mesajların altında, potansiyel müşterileri hızlı bir şekilde kazanmak amaçlanır.
Call to action’da tek amaç kullanıcıya alış veriş yaptırmak değildir. Bir bülten aboneliğinde de bilgilerin bırakılması için bireylere CTA mesajı verilir. Bir site için üyelik oluşturma, hazırlanan bir eylem ya da kampanyaya katılım için, bilgi içeriği paylaşma ya da iletişim kurmak için de CTA’lar kullanılmaktadır. Özellikle e-ticaret markaları için CTA’lar önemlidir.
CTA’nın E-ticaret için önemi ve faydaları
E-ticaret sitelerinde call to action daha fazla kullanılır. Potansiyel müşteriler, bu mesajları aracılığın ile anında satışa yönlendirilir. Bu nedenle CTA, site içerisinde yoğunlukla kullanılmaktadır.
E-ticaret markaları için etkileşim oldukça önemlidir. Etkileşim sayesinde hem itibar açısından faydalı bir görünüm sağlar hem de potansiyel müşterilerin oranı artış gösterir. Call to action, sosyal medya üzerinden kullanıldığında satış amacı olsun olmasın e-ticaret markası için kullanıcıyı eyleme geçirerek olumlu bir sonuç ortya akoyar.
Diğer yandan site içerisindeki CTA’lar da ziyaretçileri harekete geçirici mesajlarla birlikte hızlı bir sürecin içerisine dahil eder. Site içerisine çekilen trafik bu sayede aktif bir hale getirilir.
E-ticarette net mesajlar çok mühimdir, hızlı ve etkili metinlerin kullanımı kullanıcı deneyimi ve yine satış için oldukça kullanışlı bir yöntemdir.
CTA nasıl hazırlanır?
Call to action’ın yapısına bakıldığında, en fazla üç veya dört kelimelik kısa cümleler olduğu görülebilir. Call to action metinleri hazırlanırken bazı özelliklere dikkat etmek gerekir çünkü zannedildiği kadar kolay bir şekilde hazırlanamazlar.
Tasarım
Call to action hazırlarken ilk adımda tasarım göz önünde bulundurulmalıdır. CTA metninin yer alacağı alanın büyüklüğü, metnin uzunluğunu ve detaylarına mutlaka etki edecektir. Metnin bulunduğu alanda, kullanıcının nereye tıklayacağı ve ne yapacağı belirginleştirilmelidir.
Özgünlük ve yaratıcılık
CTA aynı zamanda özgün bir içeriğe sahip olmalıdır. Kısa fakat etkin cümlelerin nasıl kullanılacağı, bir yandan da yapılan reklam çalışmasının içeriğine bağlıdır. Örneğin “Twenty20” adlı bir fotoğraf stok sitesi; kullanıcılarına sunduğu reklamında CTA cümlesini “Daha iyi görseller kullan” şeklinde sundu Yani, marka bir reklam hikayesi yaratarak da CTA metinlerini buna göre eğlenceli, dikkat çekici ve ilginç bir şekilde hazırlayabilir.
Sosyal kanıt
E-ticarette en fazla işe yarayan yöntemlerden birisi de sosyal kanıttır. Kullanıcı yorumları, değerlendirmeleri ve geri dönüşleri sosyal kanıttır. Olumlu sosyal kanıtlar, call to action için bir konu olarak belirlenebilir. Örneğin e-ticaret sitesinde yüksek oranda olumlu değerlendirme alan bir ürün için “dokuz bin kullanıcı bu ürünü beğendi, şimdi satın al” ifadesi kullanılarak kullanıcı harekete geçirilebilir.
Tekrar hedefleme
Kullanıcılar siteyi tekrar ziyaret ettiklerinde bu kişiler call to action mesajları ile tekrar hedeflenebilir. “Tekrar hoşgeldin, aradığın ürün için sana %10 indirim kuponu veriyoruz. Şimdi kullan!” mesajı ile beraber kullanıcıya samimi bir mesajla beraber etkili bir pazarlama sunulabilir.