Nisana Özel TAM %60 İndirim

Gün
Saat
Dakika
Saniye

SON 2 KİŞİ !

Benzersiz Satış Teklifi ile farkını sun

Benzersiz satış teklifi, kısaca markanızı diğer markalardan ayıran özelliğinize çektiğiniz dikkattir. Pazarda eşi benzeri olmayan bir farklılığınızı vurgulamanız, müşterilerin sizi tercih etmesine neden olacaktır. Bu da hızla yükselen bir marka haline gelmenizi sağlayacak ve isminizi daha geniş kitlelere duyurmanızın önünü açacaktır.

Benzersiz satış teklifi, ilk kullanıldığı günden bu yana belli birtakım kurallar üzerine inşa edilir. Bu stratejiyi nasıl uygulamanız gerektiğine ve pazardaki başarılı örneklerine göz atacağız.

Benzersiz satış teklifi nedir?

Biricik satış teklifi veya yurt dışında USP (unique selling proposition) olarak bilinen bu yöntem 1940 senesinde ortaya kondu. Harvard İşletme Okulu’nun profesörleri tarafından ortaya atılan yöntem, markanın müşterilerine sunduğu eşsiz özelliği tarif ediyor. Marka, piyasada yer alan diğer rakiplerinden çok daha farklı bir “yarar” sunar. Bu yararı müşterilerine aktarır. Müşteriler ise sunulan yararın diğer markalarda olmadığını fark eder ve buradan alışveriş yapmanın daha karlı olduğu kanısına varırlar. Bu durum hem markanın kendini diğer markaların önüne çıkarması hem de sürekli kendilerini tercih eden müşteriler kazanmasını sağlıyor.

Benzersiz satış teklifinin özellikleri

Benzersiz satış teklifi genel anlamda yukarıda saydığımız süreçleri içeriyor. Ancak kavram hakkında hala büyük kafa karışıklıkları var.  Bunları gidermek için USP’nin kurallarına bir göz atalım.  Benzersiz satış teklifi;

  • Daha önce eşi benzeri bulunmayan bir fayda sunmalı, bu da en açık şekilde dile getirmeli.
  • Verilecek olan mesajın dayanağı da olmalı. Somut olarak müşterilerinize kanıt sunmanız gerekecektir. Yani havada kalan boş vaatler değil, icraatın ne olduğu vurgulamalı.
  • Ortaya konulacak farkın müşteri yararına olduğundan emin olunmalı. Müşteri memnuniyeti ve faydası her şeyin üzerindedir.

Nasıl bir benzersiz satış teklifi oluşturabilirim?

Benzersiz satış teklifini oluşturmak için bu adımları takip etmek gerekiyor;

  1. İlk olarak markanızı düşünün ve sunduğunuz ürünün faydalarını somutlaştırarak yazın.
  2. Rakiplerinizde olmayan ve gerçekten faydalı olan yönünüzü tespit edin.
  3. Şimdi de müşterilerinizin bakış açısından bu faydaya bakın. Bu farkınız onları ürününüzü satın almaya ikna edecek mi? Onlarca marka varken neden sizi seçsinler? Cevap evet ise, benzersiz satış teklifinizi buldunuz demektir.

Ancak benzersiz satış teklifi, genellikle slogan ile karıştırılıyor. İkisinin farkını ortaya koyarak benzersiz satış teklifini nasıl oluşturulabileceğini daha net anlayabiliriz.

İyi bir USP ile rakip firmaların önüne geçmek mümkün.

Slogan ve benzersiz satış teklifinin farkı nedir?

Ürün ya da hizmet sunan bir firmanın web sayfasında kullanıcılar bir dizi metin ile karşılaşırlar. Bu metinlerin çok kısa bir sürede ürünün ne olduğunu anlamalı ve eğer kullanılıyorsa “benzersiz satış teklifinin” ne olduğunu öğrenmeli. Bu bilgiyi sağlayacak olan birkaç cümlelik bir metne “benzersiz satış teklifi” diyebiliriz. Slogan ise bu teklifi destekleyecek ve akılda kalıcı bir cümle olmalıdır.

Başarılı USP örnekleri

Yurt dışında çok fazla kullanılan bir yöntem olsa da Türkiye’deki markalar ve girişim projeleri USP yerine uzun ve sıkıcı “Biz kimiz?” metinlerini yeterli buluyor. Hâlbuki etkili bir giriş USP’si ile hem kullanıcıların sayfanızdan hızlıca ayrılmasının önüne geçebilirsiniz, hem de potansiyel hedef kitlenize daha kolay ulaşırsınız.

En’lere yapılan vurgu – Türk Hava Yolları

Başarılı USP örneklerine göz atalım. Türk Hava Yolları yakın zamanda “Dünya Daha Büyük, Keşfet” sloganı yerine artık “Dünyanın En Çok Ülkesine Uçan Havayolu” sözünü kullanmaya başladı. Google üzerinden arama yaptığınızda isminin hemen yanında bu sözü görebilirsiniz. THY’nin slogan yerine bu özelliğine vurgu yapan bir söz kullanması tesadüf değil, çünkü artık rekabet çok fazla ve öne çıkması için farkını ortaya koyması gerekiyor.

Dünyanın tamamını kapsayan hedef kitle – RobinHood

Yatırım uygulaması RobinHood da slogan yerine USP’sini öne çıkarmayı tercih ediyor. “Herkes için yatırım” sözü ile kullanıcıları karşılayan RobinHood, bireylere yatırım yapmaları için fırsat tanıyor. Yapılacak yatırım 20 TL olsa bile… Ve USP yazısı tüm farkını ve özelliklerini tek cümle ile açıklıyor.

Basitçe “ürünleri ücretsiz deneme cazibesine” dikkat çekme – Denebunu.com

Denebunu.com da Google aramalarda “Ücretsiz Ürün Denemeye Ne Dersin?” sorusu ile herkesi cezbediyor. Girişimcilik örneği olarak başlayan ve kısa sürede başarıyı yakalayan proje, bireylere kargo masrafı bile yapmayacakları deneme kutuları yolluyor. Tek bir cümlede tüm fark ve girişimin ne olduğu anlaşılıyor.

Kısa, öz ve hızlı – Aposto

Uzun, bir türlü sadede gelemeyen, gereksiz ayrıntılı ve aynı fabrikadan çıkmışçasına benzer haberlerdense tek bir çatı altında farklı görüşleri kısacık derleyen Aposto, ücretsiz olduğunu da vurgulayarak hedef kitlesine “gürültüden uzak” bir deneyim sunuyor. Kullandığı USP de bu hizmetini baştan aşağı anlatıyor;

Bu kitap seni e-ticaret markanı kurmanda yardımcı olacak.

Sıfırdan E-Ticaret Markanı Kur

KENDİ MARKANI YARAT

E-ticaret dünyasına adım atmak isteyen girişimcilere yönelik kapsamlı bir kaynaktır. Bu rehber, temel adımlardan ileri stratejilere kadar geniş bir yelpazede bilgi sunar.

Nasıl Başlayabilirim?

E-Ticarete başlamak istiyor ancak nereden başlayacağınız konusunda fikir sahibi değilseniz, telefon numaranızı bırakın sizi arayalım.

Aradığınızı bulamadınız mı ?