Nisana Özel TAM %60 İndirim

Gün
Saat
Dakika
Saniye

SON 8 KİŞİ !

2022 İçin Bilmeniz Gereken 5 Dijital Pazarlama Trendi

dijital pazarlama trendleri

Dijital pazarlama, şu anda pazarın hakim işletme geliştirme stratejilerinin başında geliyor.  En güçlü stratejilerin başında olsa da o kadar dinamik bir düzene sahiptir ki her sene değişir. Bu dinamikleri yani trendleri takip etmek girişimcilerin en önemli sorumluluklarından biridir. 

Dijital pazarlama ortamı; özellikle milyonlarca insanı haftalarca evde tutan ve binlerce işletmenin kapısını kapatan küresel bir pandeminin ardından 2020’de sonsuza kadar değişti. Ancak ilerlemeye devam etmek için Dijital Pazarlama alanındaki değişim ve gelişmelere dikkat etmek gerekiyor. Yalnızca bu şekilde hedef kitlenin talepleri karşılayabilirsiniz.

Aynı sebeplerle -trendleri takip edip ziyaretçi artırmak- Arama motoru optimizasyonu (SEO), sosyal medya kampanyaları, e-posta pazarlaması, Facebook ve Google Adwords’te ücretli reklamcılık konularındaki en son trendlere ayak uydurmaya çalışan bir pazarlamacı veya küçük işletme olun, dijital dünyanızı etkileyebilecek yeni şeyler  her zaman oluyor. 

2022’de dijital pazarlama yaklaşımınızı şekillendirecek ve teknolojiyi iş veya kişisel amaçlarla kullanma konusunda bilinçli kararlar vermenize yardımcı olacak en önemli trendlerden bazılarına göz atalım:

1. Dijital Pazarlamada Yapay Zekanın Yükselişi

Yapay Zeka (AI) artık perakende, bankacılık, sağlık ve daha fazlası dahil olmak üzere tüm sektörlerde birçok şirket tarafından kullanılmakta. Pazarlama amaçları için de kullanımı gittikçe artıyor. 

Yapay zeka, yalnızca web sitesi trafiğini raporlamak gibi temel görevleri otomatikleştirmekle kalmaz aynı zamanda bir şirketin organik arama sıralamasını optimize etmek için anahtar kelimeler önerebilir ve hatta müşterilerin geçmişteki satın alma işlemlerine ve tarama geçmişlerine dayanarak gelecekte ne satın alacaklarını tahmin edebilir.

Google gibi arama motorlarında daha üst sıralarda yer almak istiyorsanız, 2022 yılına kadar yapay zekayı SEO ve diğer dijital pazarlama stratejileriyle birlikte kullanabilir hale gelmelisiniz. 

Yapay zekanın gelişimi,  dijital pazarlamaya yaklaşım biçiminde adeta bir devrim yaratıyor. Dolayısıyla bu teknolojiyi kullanmayı plan listenize eklemelisiniz. 

2. Sohbet Robotları (Chatbot’lar) ve Sesli Asistanlar

Google Asistan ve Amazon’un Alexa’sı gibi dijital asistanlar gün geçtikçe daha popüler hale geliyor. Araştırmalar, 2022 yılına kadar ses tabanlı alışverişin piyasa değerinin 40 milyara; ses asistanları aracılığıyla yapılan tüketici harcamalarının da %18’e ulaşacağını öngörüyor. Yani sadece satın alma kolaylığı ve görme engelliler için erişilebilirlik değil, aynı zamanda dijital pazarlama için olanaklarla dolu yeni bir ufuk olacak. 

Birçok işletme, müşterilerin sosyal medya kanallarında, e-posta pazarlamasında ve diğer çevrimiçi platformlarda sorgularını ele alırken müşteri hizmetleri ihtiyaçlarını daha iyi verimlilik için otomatikleştirmeye yardımcı olmak şekilde sohbet robotlarını kullanmaya başladı. Bunun en basit örneği olarak Hepsiburada’nın sesli arama özelliğini uygulamasına getirmesi gösterilebilir. 

Chatbot’lar, bir şirketin tarafında çok az insan müdahalesi ile müşteri sorularına cevap verebilir. Bu araç ile kurulan diyalog, tipik olarak, chatbot’a gerçek bir kişilik kazandıran yapay zeka (AI) tarafından desteklenir. Bu da müşterilerin sadece sosyal medya aracılığıyla iletişim kurmak yerine chatbot’ları kullanan şirketlerle etkileşim kurmasını daha eğlenceli hale getirir. Yani müşterilerinize şirketinizle daha sık etkileşim kurmak isteyecekleri kişiselleştirilmiş ve eğlenceli bir deneyim sunmanın mükemmel bir yolu olduğunu söylemek yanlış olmaz. Unutmayalım, sesler veya podcast’ler gibi formatlarla izleyicinin zihninde bağlantı kurma ve yankılanma olanakları sonsuzdur.

3. Önce Mobil Pazarlamaya Geçiş

Çoğu kişi artık masaüstü bilgisayarlar yerine akıllı telefonlar ve tabletler kullandığından, işletmelerin arama motorlarında daha üst sıralarda yer alacak mobil uyumlu içerikler oluşturmak gerekiyor. 

Mobil pazarlama stratejileri, web sitenizin tasarımını daha küçük ekranlara otomatik olarak uyum sağlayacak şekilde optimize etmek veya cep telefonlarına ve tabletlere indirilmek üzere şirketinizin bilgileriyle ayrı bir uygulama oluşturmak kadar basit olabilir. 2022’de, web siteniz veya uygulamanız için, herhangi bir cihaz türüne sahip müşterilerin sunduğunuz içeriğe kolayca erişmesini sağlayacak duyarlı bir tasarım kullanmanız önemlidir. 

Mobil uyumlu pazarlama, 2022’de işletmeler için en önemli trend olacak, bu nedenle şimdiden başlamak şart!

4. Bağlantılı Dijital Deneyim İçin Çok Kanallı Pazarlama

Müşteri iletişimi ticaretin her alanında büyük önem taşır. Yine araştırmaların gösterdiğine göre bu iletişimdeki kopukluğun dijitalde yaşanması müşterilerin en tahammül edemediği eksiklerden biri. 

Bugün, müşterilerle bağlantı kurmak, birden fazla etkileşim kanalı kullanmak anlamına geliyor. Çok kanallı pazarlama, web seminerlerine/etkinliklere ev sahipliği yapmanın veya konferanslara katılmanın yanı sıra bir blog, web sitesi, sosyal medya ve Whatsapp-Telegram grupları oluşturmayı içerebilir! 

Günümüzde o kadar fazla iletişim kanalı mevcut ki hedef kitle ile sağlıklı iletişim kurabilmek için yalnızca birini kullanmak mümkün değil. 

5. Dijital Görevler ve Pazarlama Otomasyonu

Teknoloji ilerlemeye devam ettikçe pazarlama otomasyon araçları da daha popüler hale geliyor. Pazarlama otomasyonu, çeşitli kanalları kullanarak tekrarlayan görevleri gerçek zamanlı olarak otomatikleştirmeyi mümkün kılar. 

Otomatikleştirilebilen görevler; veri araştırmak ve derlemek için zaman kazandırmak, sosyal medya gönderilerini önceden planlayarak yönetmek veya son birkaç gün içinde e-postalarınızı açmamış müşterilere önceden yazılmış e-posta şablonları göndermek şeklinde kullanılabilir. 

2022’de otomasyon, pazarlamacıların daha üst düzey ve stratejik görevlere fazla zaman ayırmasını sağladığı için işletmeler adına daha önemli ve hatta vazgeçilmez hale gelecek.

2022’de Dijital Pazarlamanın Zorlukları

Dijital pazarlama stratejisine yatırım yapmak her zamankinden daha fazla önem arz etmeye başladı. Dolayısıyla artık bu başlığı bir lüksten fazlası olarak düşünmeniz gerekiyor. Ancak bunun kolay olmadığını biliyoruz

Web sitenize yatırım yapmanız hedef kitlenizden yani potansiyel müşterilerinizden bilgi toplama şeklinizi profesyonel hale getirmeniz için yardımcı olacaktır. Sonuçlar bir gecede oluşmadığından tavsiyemiz, işinize ve stratejilerinize şimdi yatırım yapmaya başlamanızdır.

Bunun tüm stratejilerinizi bir kenara bırakmanız gerektiği anlamına gelmediğini unutmamalısınız. Pazarlama bir deneme sürecidir ve her işletmenin farklı süreçleri vardır. Kazanan bir stratejiniz varsa onu kullanmayı sürdürmelisiniz. Bunun için çok kanallı pazarlamaya önem göstermeye devam edebilirsiniz. 

Sonuç olarak gelecekte hangi trendlerin ortaya çıkacağının farkında olmak önemlidir! Böylece onlara şimdiden hazırlanabilir ve rekabette bir adım önde olabilirsiniz.

Bu kitap seni e-ticaret markanı kurmanda yardımcı olacak.

Sıfırdan E-Ticaret Markanı Kur

KENDİ MARKANI YARAT

E-ticaret dünyasına adım atmak isteyen girişimcilere yönelik kapsamlı bir kaynaktır. Bu rehber, temel adımlardan ileri stratejilere kadar geniş bir yelpazede bilgi sunar.

Nasıl Başlayabilirim?

E-Ticarete başlamak istiyor ancak nereden başlayacağınız konusunda fikir sahibi değilseniz, telefon numaranızı bırakın sizi arayalım.

Aradığınızı bulamadınız mı ?